"Sesungguhnya (segala keterangan Yang disebutkan) ini, menjadi TAZKIRAH (peringatan); maka sesiapa Yang mahukan (kebaikan dirinya) bolehlah ia mengambil jalan Yang menyampaikan kepada keredaan Allah (dengan iman dan taat)" al-Insan:29

Sunday, June 29, 2008

Perkara yang penting diutamakan 2


Bismillah…

Assalamu’alaikum..

Sidang pendengar yang dimuliakan.

Kita akan menyambung lagi huraian berkaitan perkara yang penting mesti diutamakan. Dalam Islam, sesuatu perkara itu boleh menjadi utama pada satu masa dan boleh juga menjadi tidak utama pada masa yang lain. Masyarakat kita jarang dapat membezakan kedua masa ini dengan sewajarnya.

Mari kita cuba menyorot beberapa contoh yang ada disekeliling kita. Ada ramai orang Islam yang tergolong dalam golongan kaya pergi menunaikan haji dan umrah berkali-kali dan hampir setiap tahun. Tiada masalah mereka mengeluarkan wang ringgit untuk tujuan tersebut malah mereka membawa sekali beberapa orang miskin untuk pergi bersama mereka. Padahal Allah s.w.t tidak membebankan mereka (orang miskin) itu untuk menunaikan haji ataupun umrah – sebab mereka tiada kemampuan. Tapi bila kita minta kepada orang kaya ini untuk menyalurkan sedikit peruntukan untuk tabung dakwah, memerangi penjenayah Israel di Palestin, membangun sekolah atau sumbangan kepada tabung pelarian umpamanya, mereka hanya memandang sepi dan tidak peduli. Begitulah umumnya kefahaman segolongan masyarakat kita.

Saudara pendengar sekalian,

Ibadah haji, umrah kali kedua dan seterusnya itu adalah dalam kategori sunat dan bukan wajib lagi. Tetapi tugas memerangi orang kafir yang menceroboh dan mencabul hak-hak dan kehormatan orang-orang Islam adalah tugas yang telah difardhukan dan ditetapkan oleh Shari’at Islam.

Tahukan saudara bahawa kebanyakan orang yang datang ke tanah suci pada musim haji adalah orang-orang yang sudah pernah melaksanakannya pada tahun-tahun sebelumnya. Jemaah yang datang pertama kali bilangannya lebih kurang 15% sahajar dari jumlah keseluruhan jemaah haji yang datang. Jadi apabila jumlah keseluruhan jemaah haji dua juta orang, mereka yang datang pertama kali hanyalah sebanyak 300,000 orang sahaja!

Saudara pendengar sekalian,

Alangkah untungnya dan alangkah baiknya jika mereka yang pergi menunaikan ibadah haji sunat atau umrah sunat ini bertolak ansur dan mengalih perhatian dan menyalurkan peruntukan kewangan yang besar itu untuk memberi pertolongan dan bantuan kepada kaum Muslimin dan Muslimat yang sedang dilanda kemelut kesengsaraan, kehancuran kerohanian dan kebendaan yang dilakukan oleh musuh-musuh Islam seluruh dunia.

Saudara pendengar sekalian,

Bagi gologan berkemampuan yang ingin pergi menunaikan haji dan umrah lain, mereka ingin pergi lagi keran kerinduan, kegembiraan dan kebahagiaan ketika di tanah suci. Jika mereka memahami fiqh keutamaan yang sebenar, tentulah mereka akan merasa sangat bahagia dan gembira serta puas hati apabila mampu memberikan peruntukan haji tersebut kepada Islam yang lain seperti memberi makan orang miskin, memelihara anak yatim, menyediakan tempat tinggal untuk pelarian yang terusir dari tanahair mereka, beri pendidikan, peluang pekerjaan dan lain-lain lagi. Alangkah ramai yang akan mendapat manfaat berbanding kepuasannya seorang ketika pergi menunaikan haji/umrah sunat tersebut.

Saudara pendengar sekalian,

Ada juga dalam kalangan masyarakat kita yang meninggalkan pengajiannya kerana ingin bergiat cergas dalam dakwah dan tabligh, padahal bidang yang mereka pelajari adalah bidang yang sangat penting dan merupakan fardhu kifayah yang mana akan membawa dosa kepada umat Islam jika tiada seorang pun yang menguasai ilmu tersebut. Bukankah pahala ibadah dan jihad itu akan diterima oleh mereka semasa mempelajari ilmu tersebut?

Saudara,

Antara contoh lain yang suka saya sebutkan juga adalah kebanyakan orang Islam lebih mengutamakan sesuatu rukun Islam berbanding rukun yang lain. Mereka lebih mementingkan puasa daripada solat. Bulan Ramadhan hampir tiba, seluruh umat Islam tertunggu-tunggu termasuk yang tidak solat atau yang solat sekali sekala. Jarang jumpa orang yang tidak puasa tetapi sangat ramai yang sangat malas menunaikan solat lima waktu.

Saudara yang dimuliakan,

Selain itu ada juga yang sangat memberi tumpuan kepada ibadah sunat lebih daripada yang fardhu dan wajib. Bab tasbih, zikir, tahlil dan seumpamanya amat dititik beratkan tapi dalam dalam hal berbakti kepada kedua ibubapa, buat baik kepada jiran tetangga, menjaga silaturrahim, kasih-sayang sesama muslim, memerangi kezaliman, memelihara anak yatim dan banyak lagi perkara wajib yang lain tidak pula dikisahkannya.

Demikianlah, terdapat banyak kepincangan yang berlaku dalam masyarakat akibat daripada kesilapan dalam menentukan keutamaan. Perkara yang termasuk dalam kategori cabang dan ranting diutamakan, didebatkan dan diulas panjang lebar tapi perkara utama yang wajib, fardhu tidak pula dipedulikan. Ramai orang yang sibuk memerangi perkara makruh atau shubhah tapi sangat kurang orang yang memerangi perkara yang jelas haram dan terlarang. Ramai kaum muslimin yang sibuk dengan perkara khilafiyah seperti masalah nyanyian, fotografi, purdah untuk muslimat – seperti dah tiada perkara lain untuk dibincangkan sedangkan masalah-masalah besara yang menentukan nasib umat Islam dimasa hadapan tidak pula mendapat perhatian.

Sekian dahulu untuk kali ini, wabillahi taufiq walhidayah.

No comments: